AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Najobľúbenejšie kávové nápoje s mliekom: Cappuccino, caffè latte, espresso macchiato

Dominantná chuť kávy nie je pre každého. Pitie kávy si žiada istý cvik, kým začneme vychutnávať farebné chuťové profily rôznych zŕn. Preto nie je prekvapením, že cappuccino je jedným z najobľúbenejších kávových nápojov na svete. Ak patríte k tým, ktorí si svoje espresso radi zjemnia mliekom, v nasledujúcich riadkoch si isto prídete na chuť.

 

Cappucinocaffeitaliano_cappuccino

Jeden z rozšírených príbehov o pôvode cappuccina sa viaže k rádu františkánskych mníchov (taliansky Cappuccini), od ktorých je odvodený názov tohto populárneho nápoja. Inšpiráciou mu bolo hnedé sfarbenie mníšskych habitov. Iný príbeh zdôrazňuje kultúrny život kaviarní historickej Viedne, kde mal názov vzniknúť zo slova Kapuziner (nemecky františkán). Tak či onak, pravdou je, že recept na cappuccino prešiel rôznymi variáciami od doby, kedy bolo vo svete spopularizované. Dnes, keď si v kaviarni objednávame cappuccino, najčastejšie tým myslíme nápoj z ⅓ espressa, ⅓ horúceho mlieka a ⅓ mliečnej peny. Podáva sa výhradne v šálke a dlho bolo, hlavne v Taliansku, považované za raňajkovú kávu.

 

Caffè latte

Rozšírenie cafè latte, skrátene latte, sa pripisuje americkému spisovateľovi Williamovi Dean Howellovi, ktorý tento výraz použil v jednej zo svojich kníh. Pôvodne názov vznikol v častiach Talianska, ktoré navštevovali prevažne americkí turisti a používali ho pre kávu s mliekom. Pre prípravu latte je kľúčové naparené mlieko, ktoré svojou konzistenciou vytvára kompaktnú bielu penu. A hoci pomer espressa a mlieka zvykne byť rovnaký ako v prípade cappuccina, krémová pena na vrchu je zväčša o ⅔ menšia. Latte býva servírované vo vysokých priehľadných pohároch, v ktorých vynikne škála orieškových farieb vytvorená pri opatrnom vlievaní espressa do krémovej peny. Je možné ho pripraviť na mnoho spôsobov. Kaviarne ho často ozvláštňujú sirupmi rozmanitých príchutí až po verzie, v ktorých kávový základ nahrádza čaj.

 

Ideálna voľba pre espresso základ cappuccina a caffè latte je káva s hustou cremou, akú je možné si vychutnať z kávových zŕn Saicaf Elkafe. Táto 100% Robusta z Vietnamu vdýchne nápoju s mliekom jadrnú podstatu kávy.

 

Espresso macchiato

Vznik macchiata sa pripisuje baristom, ktorí ho vytvorili aby odlíšili dopyt po espresse s mliekom od klasického cappuccina. Vymysleli macchiato (v preklade škvrnitý, zafarbený) - 30 ml espressa, na ktoré zvrchu dopadá malé množstvo mliečnej peny. Ide o kávový nápoj, v ktorom sa snúbi výrazná chuť kávy so sladkosťou mlieka. V malej šálke s macchiatom vynikne chuť kávy s osobitým chuťovým profilom. V tomto prípade odporúčame zrnkovú kávu Saicaf Top Quality, 90% Arabiky z Brazílie, Nikaraguy a Salvadoru a 10% Robusty z Vietnamu. V jej aromatickom profile prekvapí korenie, drevo, tabak a cookies, ktoré s mliečnou penou vytvoria macchiato, na ktoré budete myslieť ešte niekoľko dní od Vašej prvej šálky.

 

Dostali ste po prečítaní článku chuť na poriadnu šálku kávy s hutnou mliečnou pokrývkou? Nahliadnite do našej ponuky výberových talianskych zrnkových káv a uspokojte Vašu chuť na dokonalé cappuccino.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz