AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

3 exotické kávové nápoje, ktoré si nenechá ujsť žiadny cestovateľ - 2. časť

Ako sme v prvej časti článku 3 exotické kávové nápoje, ktoré si nenechá ujsť žiadny cestovateľ ukázali, špecifickosť kultúry a historické okolnosti možno badať aj v takej jednoduchej záležitosti, akou sa môže javiť príprava kávy. Aj na tomto mieste sme sa sústredili na exotické a unikátne nápoje, ktoré môžete jednoducho pripraviť podľa vlastnej chuti a v podmienkach slovenskej kuchyne.

 

 

Vietnamská vaječná káva

Ako názov napovedá, ide o kávu s obsahom vajíCaffeitaliano - vietnamska vajecna kavačka pôvodom z Vietnamu. V miestnom jazyku sa tomuto nápoju hovorí Cà Phê Trung. Jeho vznik sa viaže k nedostatku mlieka vo Vietname počas vojny v 1946, čo vyriešil barman Nguyen Giang v hoteli Sofitel Legend Metropole po svojom - použitím vaječných žĺtkov.

 

Našľahané žĺtky s cukrom a kondenzovaným mliekom v tomto nápoji nahrádzajú mliečnu príchuť a štruktúru. Nápoj je sladký a krásne krémový.

 

Uvedené suroviny stačí vyšľahať do krémovej peny a opatrne uložiť na vrch predpripraveného espressa. Nápoj je potrebné vložiť do misky s horúcou vodou a nechať minútu-dve temperovať.

 

Na záver môžete posypať kakaom alebo nastrúhanou čokoládou podľa chuti.

 

 

Syrová káva z Laponska

Syrová káva, známa aj ako Kaffeost, je tradičný fínsky nápoj. Jeho príprava pozostáva v uložení kociek syra leipäjuusto na dno šálky (vo Fínsku dreveného hrnčeka z brezového dreva). Tie sa zalejú horúcou kávou, ideálne z french pressu.

 

Syr nielen uvoľní svoju arómu, ale začne i mäknúť. Pre vás to znamená, že pri pití kávy si môžete pochutnávať aj na "syrových jednohubkách". Tí, ktorí tento nápoj ochutnali, nám dajú za pravdu, že najlepšie chutí čerstvo pripravený a teplý.

 

 

 

 

Odhodlali ste sa vyskúšať nejaký zo spomínaných receptov? V tomto prípade odporúčame pre chutné a vyvážené espresso zrná Lavazza Caffe Espresso – 100 % Arabicu intenzívnej chuti a príjemnej arómy typickej pre tmavo pražené zrná. Kvalitné espresso je základ takmer každého kávového nápoja.

 

 

Indonézska avokádová káva

Es Alpukat Kopi (v preklade "šťava z avokáda") je nápoj, ktorý sa v Indonézii konzumuje aj ako predjedlo. Má krémovú hustotu a je výrazne sladký – v podstate môžeme hovoriť o kokteile. Podobne, ako pri ostatných tipoch na kávové nápoje, i v tomto prípade platí, že pomer jednotlivých surovín môžete zvoliť podľa vašich preferencií a citlivosti chuťových pohárikov.

 

Príprava kokteilu spočíva v rozmixovaní polovice avokáda, polovice šálky kondenzovaného mlieka, pár kociek ľadu a vanilkového struku (prípadne vanilkového cukru alebo arómy). Hladkú zmes vložíme do pohára a nalejeme na ňu vychladené espresso. Nápoj sa podáva s kopčekom zmrzliny.

 

Exotické kávové nápoje sú príjemným spestrením kávového rituálu alebo oživením večierku. Keby ste sa na ich prípravu necítili, určite ich pri najbližšej príležitosti aspoň ochutnajte. Stojí to za to.

 

Oslovila vás myšlienka exotických kávových nápojov? Alebo skôr preferujete čistú chuť starostlivo praženej kávy? Vďaka zrnám z Caffeitaliano si pripravíte nápoj, ktorý vyhovie vašim požiadavkám v akejkoľvek nálade.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz