AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Kultúrne dedičstvo v podobe kávy - svetové kávové rituály

Celý svet pije kávu. Je ťažké nezamilovať si prílev energie sprevádzaný opojnou chuťou tohto elegantného nápoja. Pri pohľade na štatistiky, kde káva obyvateľstvu chutí najviac, sa chvíľami pýtame, či tí miestni pijú aj niečo iné? Ako takí Fíni, o ktorých sa traduje, že vypijú takmer 4 šálky denne, čím si získali v tejto disciplíne svetové prvenstvo. Dajme však rebríčky bokom a pozrime sa na miesta, kde sa za šálkou kávy ukrýva niečo magickejšie - kávové rituály.

 

Etiópska kávová kultúra

Viete, že predkom obyvateľov provincie Kaffa sa pripisujú zásluhy v oblasti kultivácie kávovníka? Možno aj preto bola káva vyhlásená za národný nápoj Etiópie. Etiópčania si vychutnávajú rituál pitia kávy v rámci 1-2 hodinového obradu, počas ktorého na ohni opražia surové zrná, pomelú a pripravia rôznymi spôsobmi v jebene (tradičný hlinený hrniec). Ide o štýly varenia Abol (potešenie), Tona (zamyslenie) a Baraka (požehnanie). Každá šálka tak nesie svoj konkrétny význam.

 

Obrad vedie zväčša mladá žena, zatiaľ čo ostatní účastníci si vychutnávajú nápoj uvarený pre určitú tému a náladu.

 

 

Vášniví kávičkári si Etiópiu spájajú s divo rastúcimi kávovníkmi, ktorých je táto krajina pôvodným domovom. Zrná etiópskej Arabiky sa zaraďujú medzi tie najchutnejšie na svete. Príjemným dôkazom je aj zmes Cagliari Especiado 750g 70% Arabica + 30% Robusta, ktorej intenzita etiópskej Arabiky krásne sprevádza korenisté a vanilkové tóny indickej Robusty.

 

Turecká kávová kultúra

Krajina tisíc a jednej noci – Turecko je rovnako známa vďaka svojmu unikátnemu kávovému rituálu spätému s oslavami. Kávový rituál spočíva v ručnom pomletí zŕn, ktoré sú následne zmiešané so studenou vodou v cukre. Táto káva sa varí nad plameňom v džezve - v tradičnej medenej alebo mosadznej nádobke.

 

Vzhľadom na to, že takto pripravená káva má mimoriadne výraznú chuť, Turci ju podávajú so svojimi typickými sladkosťami, najčastejšie s pochúťkou známou ako lokum – malými kockami zo škrobu a cukru.

 

S podobným rituálom sa môžete stretnúť aj v o čosi bližšej Bosne a Hercegovine, kde vám takto pripravenú kávu odporúčame si vychutnať v atmosfére historickej tržnice v Sarajeve či v stredovekých uliciach Mostaru.

 

Japonská kávová kultúra

História kávovej kultúry v Japonsku sa začína v 16. storočí, kedy na ostrov priplávali Portugalci a v 17. storočí s príchodom Holanďanov. Tieto európske národy so sebou priniesli novú komoditu s liečivými účinkami – kávu. Avšak trvalo takmer tri storočia, kým si Japonci osvojili jej konzumáciu.

 

Dnes Japonci pristupujú k pitiu kávy rituálne – do tejto činnosti sa im podarilo preniesť vlastný kultúrny prístup, a tak z prípravy kávy spravili posvätný rituál prežívaním prebiehajúceho momentu. Preto niet divu, že rozšírenou je práve filtrovaná káva pripravená cez sifón. V Japonsku si tak môžete dopriať na viacerých miestach šálku pomaly prekvapkávanej kávy v podobnom štýle, ako opisujeme v článku Tajomstvo najlepších filtrovaných káv - agitácia.

 

 

 

V každom kávovom rituáli môžeme sledovať hneď niekoľko príležitostí, či ide o plnohodnotnú konverzáciu, alebo ničím nerušený odpočinok a regeneráciu. Veríme, že káva je nápoj, ktorý vás bude vo svete sprevádzať len príjemnými chvíľami.

 

 

 

Máte aj vy svoje kávové rituály? Vytvorte si výnimočné zážitky vďaka ponuke zrnkovej kávy prémiových značiek, ktoré pre vás vybrali kávoví nadšenci z Caffeitaliano. Spríjemnite si vaše chvíle pravou talianskou kávou.

 

 

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz