AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Druhy kávových zŕn: Liberica a Excelsa

Väčšina komerčne dostupných zŕn, s ktorými denne prichádzame do kontaktu, sú zrná kávovníkov Arabika a Robusta. Ide o globálne najrozšírenejšie zrná, ako sme uviedli v článku Druhy kávových zŕn: Arabika a Robusta. Na tomto mieste predstavíme zrná  ďalších kávovníkov, Liberica a Excelsa, ktorých exkluzivita priťahuje každého kávového nadšenca.



Hľadáte niečo špeciálne? Kávové zrná z ponuky Caffeitaliano vám zaručia excelentný zážitok z vašej každodennej kávovej rutiny.



Liberica

Kávovník Liberica pochádza z Libérie, krajiny v západnej Afrike. Rastie v nižších nadmorských výškach pri tropických teplotách a vyššej vlhkosti. V porovnaní s Arabikou je to odolnejšia rastlina.

 

Pre Libericu je typická plná, čokoládová, drevitá a mierne dymová chuť, s horkými a orechovými tónmi s nádychom kvetov a korenia. Jej chuť je výrazná a hutná, preto býva prítomná v kávových zmesiach.

 

Dnes pestovanie Liberici nie je rozšírené - tvorí približne 2% z celosvetovej produkcie kávy. Najviac sa jej vyprodukuje na Filipínach. V Malajzii tvorí zo všetkých druhov pestovaných zŕn až 95%.

 

Ako si vytvoriť pohodové rána? Doprajte si unikátnu zmes Kimbo Unique, z 80% Arabiky a 20% Robusty. Starostlivo vybrané zrná vysokohorských odrôd kávovníkov ulahodia intenzívnou arómou a bohatou chuťou.

kimbo unique 1kg zrnkova kava 80%arabica 20%robusta caffeitaliano



Excelsa

Jedná sa o kávovník, pôvodne zo strednej Afriky, objavený v roku 1904. Neskôr bol kultivovaný v juhovýchodnej Ázii. Od roku 2006 Excelsa nie je považovaná za samostatný druh kávy. V tom čase ju britský botanik Aaron P. Davis preklasifikoval a zaradil do rodiny Liberici. 

 

Excelsu môžeme opísať ako dominantnú a nápadne aromatickú kávu s ovocným telom. Najviac sa používa v kávových zmesiach, avšak ide o výnimočný jav. 

 

Tieto zrná sa pestujú vo veľmi obmedzenom množstve, a preto si Excelsu pravdepodobnejšie vychutnáte na exotickej dovolenke, než vo vlastnej kuchyni.




Kde nájsť unikátne zrná? Objednajte si z eshopu Caffeitaliano výberovú taliansku kávu a doprajte si váš obľúbený nápoj z prvotriednych zŕn.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz