AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Druhy kávových zŕn: Arabika a Robusta

Ako často sa zamýšľate nad druhmi kávových zŕn, ktoré máte vo vašej šálke? Veríme, že ide o tie najznámejšie - zrná kávovníka Arabika, celosvetovo najrozšírenejšieho druhu kávy. V čom je Arabika lepšia ako Robusta? A aké ďalšie druhy zŕn môžete v obchodoch nájsť?

 

Hľadáte kávu na pozdvihnutie vašich dní? Nazrite do ponuky zrnkových káv Caffeitaliano a vyberte si kávu, ktorá vás len tak neomrzí.

 

Arabika

Arabika je druh kávovníka pôvodom z Etiópie, no v súčasnosti jej najväčším producentom je Brazília. Dozrieva 5 až 7 rokov a pre svoj rast vyžaduje vyššiu nadmorskú výšku v subtropickom pásme s pôdou bohatou na živiny, množstvom vlahy, tieňa a slnka. Preto sa pestuje vo výške 800 až 2 200 metrov. Pre zrná Arabiky platí, čím je nadmorská výška väčšia, tým kávovník pomalšie rastie a jeho plody sú o to exkluzívnejšie. Navyše, väčšia nadmorská výška dodáva zrnám ucelenejšiu chuť a výraznejšiu kyslosť. 

 

Chuť Arabiky sa líši v závislosti od odrody. Vysoko kvalitná Arabika chutí jemne sladkasto, je v nej badať nádych čokolády, orechov či karamelu. V iných odrodách, naopak, prevláda ovocná kyslosť a mierna horkosť. 

 

Arabika zodpovedá 60% svetovej produkcie kávy, a preto je považovaná za najpopulárnejší druh zŕn.

Passalacqua Harem - Caffeitaliano

Výnimočnosť zŕn Arabiky najviac oceníte v káve Passalacqua Harem, zmesi 100% Arabiky, ktorá je z 5% zmesou legendárnych zŕn Jamaica Blue Mountain - zŕn známych vôňou po kvetoch, ovocí a bylinách. Zmes Passalacqua Harem poteší intenzívnou vôňou a prirodzenou sladkosťou. 



Robusta

Kávovník Robusta, pôvodom zo západnej subsaharskej Afriky, dozrieva 2 až 3 roky. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach - 200 až 800 metrov. Zrná Robusty obsahujú dvakrát viac kofeínu a menej cukru v porovnaní s Arabikou. Ich chuť je viac horkastá a drevitá. 

 

Zaujímavosťou je, že Robusta je vďaka vyššiemu obsahu kofeínu menej náchylná na škodcov, čo sa vo výsledku premieta v nižších cenách za čerstvé zrná. Robusta sa najčastejšie vyskytuje v instantnej káve a zmesiach zrnkových a mletých káv. 



Celkovo tvorí z globálnej produkcie kávy 30% až 40%. V súčasnosti je najväčším producentom Robusty Vietnam.



Dostali ste chuť na 100% Robustu? Siahnite po zrnkovej káve Bazzara Gusto Italiano, aromatickej zmesi čistej Robusty s vôňou pražených cereálií a horkej čokolády. Jej dochuť očarí silnou arómou orientálneho korenia a čerstvých mandlí.




Ako chutí poriadna káva? V ponuke talianskych zrnkových káv Caffeitaliano nájdete kvalitné zrná, ktoré zapôsobili na nejedného kávového experta.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz