AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Ako pomlieť kávu na espresso

Ak sa zaoberáte otázkou, aké je najlepšie mletie kávy, vedzte, že odpoveď nie je jednoznačná. To, ako pomlieť kávu, je otázkou o druhu nápoja či kávovare, v ktorom si kávu chcete pripraviť.

 

Na úvod upozorňujeme, že čerstvá mletá káva prichádza o svoje vlastnosti už po polhodine od mletia. Len čo zrná nameliete, naštartuje sa proces ich oxidácie - opojné vlastnosti kávy, ako aróma a chuť, začnú vyprchať. Navyše, káva dokáže na seba rýchlo  naviazať cudzie vône a chute, preto je v záujme každého poctivého kávičkára mletú kávu zužitkovať čo najrýchlejšie. 

 Gaggia MD58 mlynček na kávu

V ideálnom prípade odporúčame kúpu kávových zŕn a mlynčeka, vďaka ktorému si nameliete potrebné množstvo kávy. Kúpa kvalitného mlynčeka na kávu je nevyhnutný krok pre výborné espresso. Vhodným príkladom je Gaggia MD58 mlynček na kávu so zásobníkom pre 0,6 kg zrnkovej kávy. Tento mlynček zabezpečí rôznu hrúbku mletia zŕn podľa akejkoľvek potreby. 

 

Ak používanie samostatného mlynčeka momentálne nespadá do vašej predstavy o dennej kávovej rutine, rozhodne zvážte kúpu automatického kávovaru so zabudovaným mlynčekom. Túto požiadavku spĺňa moderný Kávovar SENCOR: SES 9020NP, s 5 stupňami nastavenia precízneho mletia kávy, ktorý disponuje nádobkou na mlieko a kapacitou zásobníka na kávu do 150 g. Jeho výhodou je, že okrem kávy z čerstvo pomletých zŕn si jednoducho pripravíte obľúbené kávové nápoje bez veľkej námahy. 

 

Ako správne pomlieť zrná do kávovaru

Ak ste sa rozhodli mať prípravu kávy pevne vo svojich rukách, mali by ste si osvojiť teóriu o hrúbke mletia zŕn, ktoré významne vplýva na chuť servírovanej kávy. Kávu možno pomlieť jemne, stredne alebo nahrubo.

 

Veľmi jemné a jemné mletie je ideálne do pákového kávovaru, v ktorom sa cez natlačené zrná vyextrahuje číra aróma a chuť zŕn, charakter tela a spenená pokrývka v podobe cremy. Ďalej je takéto mletie vhodné na prípravu zalievanej kávy v džezve, tzv. tureckej kávy, prípadne v moka kanvičke. Jemne namletá káva pripomína svojou štruktúrou hladkú múku alebo práškový cukor.

 

Stredné mletie je vhodné do aeropressu, taktiež moka kanvičky alebo prekvapkávacieho kávovaru. Stredné-hrubé mletie je najlepšie pre filtrovanú kávu. Takto mleté zrná sú stále jemné, no medzi prstami sú v nich cítiť malé zrnká pripomínajúce soľ alebo piesok.

 

Naopak, hrubé mletie je ideálne pre espresso z french pressu. Ide o viditeľne hrubšie pomleté zrná, keďže extrakcia prebieha v kontakte celého objemu vody s gramážou mletej kávy. 



Mletie zŕn je jeden zo základných krokov v príprave kávových nápojov. Po ich pomletí nezaháľajte a mletú kávu rýchlo extrahujte. Hrúbka mletia musí korešpondovať s typom kávovaru, v ktorom si vašu šálku pripravujete. Pre prípad, keď chcete nechať mletie na odborníkov, nahliadnite do výberu mletých talianskych káv v našom eshope a uľahčite si varenie kávy kúpou kvalitne pomletých zŕn.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz