AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Káva so zmrzlinou - ako pripraviť dokonalé affogato?

Dezert známy ako affogato (prípadne affogato al caffe) sa za posledné roky udomácnil v ponuke kaviarní v celom západnom svete, pričom sa na prvý pohľad nejedná o nič špeciálne - predsa, koho by v dnešnom svete prekvapila káva so zmrzlinou?

 

Dokonalosť dezertu prebýva v jeho lahodnej chuti a pôvabnom vzhľade. Taliansky výraz affogato znamená „utopený“, čím odkazuje na jeho základný princíp - kopček studenej zmrzliny vnárajúci sa do horúcej kávy.

 

Recept na affogato je preto jednoduchý: porciu vanilkovej alebo smotanovej (fior di latte) zmrzliny vložíme do šálky alebo širokého pohára a zalejeme horúcim espressom. Dezert sa z pochopiteľných dôvodov musí pripraviť rýchlo a podávať okamžite.

 

Ako pri talianskych receptoch býva zvykom, aj pri affogato platí, že v jednoduchosti sa ukrýva krása. Tá v tomto prípade spočíva v detailoch a kvalite jednotlivých zložiek. Ako teda pripraviť affogato, na ktoré sa len tak nezabudne?



Talianske espresso v hlavnej úlohe

Ako sme naznačili vyššie, aj keď je príprava affogato v princípe nenáročná, o tom či skončí dezert úspešne rozhodne príchuť zmrzliny a kvalita kávy. V tomto prípade stojí na prvom mieste espresso

 

V recepte sa od kávovej zložky očakáva, že bude výrazná a plnohodnotná. Potrebné množstvo na jednu porciu je približne 0,04 l kávy na kopček zmrzliny. Tomu, ako pripraviť pravé espresso sme sa venovali v článku Pravá talianska káva - espresso.



A keďže každý milovník kávy vie, že lahodné espresso tkvie v ušľachtilých zrnách, do pozornosti dávame zmes Paranà Extra Bar Premium - 80% Arabica a 20% Robusta. Intenzívna súhra chutí ovocných medov a vanilky s nádychom korenia a orechov v kombinácii so smotanovou zmrzlinou vytvára perfektný chuťový zážitok.



Výber zmrzliny a ďalších príchutí 

Najčastejšie sa affogato pripravuje z poctivej vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny. Ide o klasickú voľbu, ktorou sa nedá nič pokaziť, a navyše zo všetkých vyskúšaných kombinácií chutí naozaj najlepšie. 

 

 

Ak vám neutrálna chuť zmrzliny predsa len nestačí, príchuť dezertu môžete ozvláštniť napríklad použitím výraznejších zložiek ako karamel, orechové pasty či konzumné oleje. Experimentátori určite nepohrdnú čerstvým ovocím.

 

Wow efekt v pohári

Pri servírovaní affogato je dôležité dodržať správny postup, vďaka ktorému sa vám podarí vytvoriť neodolateľný obraz v pohári - stekajúce espresso po kopčeku zmrzliny, ktorá sa pomaly roztápa v kávovej kaluži.

 

Pre tento efekt je potrebné, aby bol dezert servírovaný vo vychladenom pohári a espresso bolo liate z kanvičky, prípadne z 0,04 l pohára (približne dvojitý panák). 



Zmrzlinu na záver môžete dozdobiť napríklad hoblinkami z čokolády, sušienkami, posekanými orechmi či škoricou. Rovnako odporúčame vyskúšať kombináciu s olivovým olejom, dezertným vínom alebo likérom. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú - jedinou podmienkou je postupovať rýchlo a dbať na kvalitu surovín. 



 

Láka vás predstava intenzívneho espressa so sladkou zmrzlinou v jednom pohári? Nepodceňte prípravu affogato a zvoľte prvotriedne zrná z eshopu Caffeitaliano. Vytvorte si vlastný zážitok z pravého talianskeho espressa.




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz