AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Pravá talianska káva - espresso

Pohlcujúca aróma, plnšie telo a sladké zakončenie ako vytúžený bozk na rozlúčku – to je espresso. Káva z ušľachtilých zŕn vnesie aj do obyčajného rána noblesu, ktorú si užíva nejeden náročný kávičkár.

 

V skutočnosti je kávový profil espressa rozmanitý. Tvorí ho súhra viacerých faktorov od výberu odrody kávových zŕn a oblastí pestovania, cez ich spracovanie a praženie až po samotnú prípravu kávového nápoja baristom. Preferované chute sa časom menia, a tak na trhu postupne pribúdajú kávy s rôznymi chuťovými profilmi. Trendy však málokedy presiahnu tradičné pojmy akým je napríklad pravá talianska káva.

 

Fenomén talianskej kávy pretrváva od začiatku 20. storočia, kedy bol patentovaný prvý espresso kávovar Luigim Bezzerrom. Odvtedy sa espresso stalo základom pre niekoľko druhov obľúbených nápojov ako caffè latte, cappuccino či macchiato a vznikli značky talianskej kávy, ktoré sú dodnes prvou voľbou gurmánov pri kúpe chutných zŕn. O tom ako spraviť dobré espresso sa toho napísalo veľa. Navyše, každý šikovný barista má vlastný recept a štýl, vďaka ktorému pripravený nápoj chutí výnimočne. Základom je približne 7-9 gramov mletej kávy, ktorou pomaly preteká voda zohriata na 90 °C pod tlakom 9 barov. Extrakcia by mala trvať 20-30 sekúnd. V závislosti od odrody sa pri extrakcii tvorí crema - hustá kávová pena. Postup prípravy je teda v celku jasný. Naskytá sa však otázka, ktorá je pre majstrov baristov kľúčová.

 

 caffeitaliano_prava-talianska-kavaAkú kávu na espresso?

Tak ako je tragédiou znehodnotenie prémiovej kávy nesprávnou prípravou, platí to i naopak - ani ten najlepší kávovar nezachráni nekvalitné zrná. Najistejšia cesta ako sa tomu vyhnúť je kúpa čerstvých kávových zŕn od garantovaného dodávateľa. Na začiatok je vhodné zvážiť aká chuť kávy je pre vás tá najvhodnejšia. Indície, ktoré vás nasmerujú, sú typ zŕn ako Arabika a Robusta, či úroveň praženia kávy. Tie prezrádzajú akú arómu či chuť môžete očakávať.

 

Všeobecne, predstavy najlepšie spĺňajú zmesi kávových zŕn, v ktorých jednotlivé odrody vytvárajú vyvážený chuťový profil. Takýmto príkladom je populárna Alunni Luigina. Zmes Arabiky z Brazílie a Strednej Ameriky a Robusty z Indie vykúzli výraznú arómu a vďaka stredne praženým zrnám si môžete v rannej šálke vychutnávať príjemné čokoládové tóny. V tejto káve 80% podiel Arabiky prináša ovocný nádych, ktorý vyváži zemitosť spomínanej Robusty.

 

Spomedzi 100% Arabík zaujme Caffe Karalis grani Rossa, v ktorej dominuje jej čistá podstata – sladká a kvetinová chuť. Tú tvorí kombinácia zŕn zo Strednej a Južnej Ameriky a strednej Afriky. Okúsite tak tóny citrusových plodov osviežujúce intenzívnu arómu kvetov. 

 

Naopak, v prípade 100% Robusty Lavazza Expert Gusto Forte objavíte kakaovú príchuť zŕn z Afriky a Južnej-východnej Ázie. Tieto zrná vás obdaria hustou cremou a intenzívnym kofeinovým zážitkom.

 


Chuťový profil espressa je výsledok súčinnosti farmárov a majstrov pražiarov. V súčasnosti voľba kávových zŕn nie je výlučne otázkou kvality, ale i preferencií chutí zákazníkov. Spoľahlivým výberom je v tomto smere zmes kávových zŕn rôznych odrôd, ktorá zaručí vyváženú chuť v každom dúšku. A tak dokáže ulahodiť len pravá talianska káva.

 

Vyberte si z našej ponuky pravých talianskych zrnkových káv tú Vašu, ktorá vám spríjemní každé ráno. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz