AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Cestujeme po Taliansku: Prečo je talianska káva jednou z najlepších na svete?

Určite ste sa stretli s názorom, že pokiaľ ide o kávu a špeciálne o espresso, prívlastok „talianske“ sa považuje za záruku kvality. Niečo na tom predsa len bude – Taliansko je rodiskom hneď niekoľkých svetových značiek v kávovom priemysle. Ale prečo je talianska káva označovaná „za najlepšiu“?

 

V prvom rade sa za týmto tvrdením môže ukrývať známy fakt, že z Talianska pochádza espresso v podobe, ako ho všetci poznáme a ako si ho radi vychutnávame. O pôvode espressa sme sa rozpísali v článku Pravá talianska káva – espresso. Čo ďalšie robí taliansku kávu výnimočnou?

 

 

Precízny prístup ku každej šálke

Taliansky prístup ku káve je pomerne prostý - espresso musí byť jednoduché a vyvážené. Aj keď takáto charakteristika znie triviálne, pravdou je, že aj za tou najjednoduchšou šálkou kávy sú hodiny práce a premýšľania o jej vlastnostiach. V tých sa zhmotňujú detaily od pestovateľských podmienok kávovníkov cez tvorbu zmesí až po technické vyhotovenie kávovarov a samotné servírovanie kávy.

 

 

Dôkladné praženie zŕn

Milovníci kávy vedia, že nie je Arabica ako Arabica. Za týmto tvrdením sa neskrývajú len rozličné pestovateľské podmienky rôznych regiónov, ale i prístup k praženiu zŕn. Talianska káva sa všeobecne vyznačuje tmavým pražením, ktoré je pre espresso typické. Pri tomto pražení v káve vynikajú čokoládové tóny, horkosť a aj to, čo zvykneme označovať ako dymovosť. Aj keď sa môže zdať, že ide o výrazný chuťový profil, Talianom sa už niekoľko stáročí darí vyťažiť z tmavo pražených zŕn unikátne arómy a vyvážené chute.

 

 

Príkladom vydarenej tmavo praženej zmesi je Vergnano Espresso Bar - 90% Arabica a 10% Robusta. V tejto káve oceníte vyváženú horkosť s príjemnou kyslosťou v podobe ovocných tónov zŕn Arabica zo Strednej Ameriky.

 

 

Čerstvosť zŕn ako cesta k úspechu

Vzhľadom na širokú ponuku lokálnych značiek naprieč regiónmi Talianska môžeme tvrdiť, že každá kaviareň dokáže svojim zákazníkom dopriať kávu z čerstvo pražených zŕn. Niet lepšieho základu pre espresso ako výrazná aróma čerstvej kávy, čo je preň i typické.

 

 

Práve sústredenie sa na konzistentný zážitok pri pití kávy Talianov doviedlo k perfekcionistickému prístupu v jej príprave. Určite si na to spomeňte pri vašej najbližšej návšteve Talianska a vychutnajte si kúzelné chvíle pri šálke tohto fantastického nápoja.

 

 

Espresso z talianskych zŕn nikdy nesklame. Vyberte si pravé talianske zrná zo širokej ponuky Caffeitaliano a doprajte si originálny kávový zážitok.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz