AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Latte art: keď sa káva premení na umenie

Aj keď na kvalitné espresso nedá dopustiť žiadny milovník kávy, stane sa, že aj ten z času na čas podľahne zvodom dekorovaného cappuccina. Nie nadarmo sa vraví, že oči jedia. To si zrejme povedal i David Schomer, ktorý na svetovom trhu spopularizoval umelecký prístup v príprave kávy - latte art.



Profesionálna povinnosť najlepších baristov

Latte art je technika dekorovania kávy pomocou mikropeny. Ide o prax profesionálnych baristov, ktorí nalievaním peny do espressa vytvárajú rôzne motívy - od základných tvarov po zložité 3D obrazce. K vytváraniu podobizní pristupujú najčastejšie dvoma technikami - free pour a etching. Zatiaľ čo pri prvej technike barista kreslí vlievaním peny do kávy a pohybom zápästia, pri etchingu používa na dotváranie motívov paličky či baristické pero. 

 

 

Ako na latte art

Na vytvorenie presvedčivého latte art je najlepšie espresso s hustou cremou. Na tomto mieste jednoznačne odporúčame zrná Lavazza Expert Crema Classica, z 40% Arabiku a 60% Robustu. Môžete očakávať aromatické espresso s bohatou cremou, ktorého aróma tmavej čokolády a korenia v kombinácii s mikropenou vytvorí dokonalý kávový nápoj. 


Dopredu si premyslite, či si plánujete vychutnať cappuccino, flat white alebo macchiato. Na základe toho si pripravte objem mlieka, ktoré speníte do mikropeny. 

 

Nasleduje príprava mikropeny z vychladeného plnotučného mlieka (prípadne baristického sójového nápoja), ktorá musí byť jemná a krémová, ideálne s teplotou cca 60-65 stupňov. Po našľahaní mlieka do mikropeny máte približne 30 sekúnd na vytvorenie obrazu, kým sa pena neoddelí od zvyšných častí tekutiny.

Mikropenu do šálky s espressom vlejte z konvičky s úzkym hrdlom z približne 5 cm vzdialenosti. Na kreslenie uprednostnite širšiu šálku, ktorú majte pri vlievaní peny mierne naklonenú opačným smerom od seba.

Počas nalievania začne mikropena prenikať na povrch espressa. To značí, že nastáva chvíľa kreovania obrazu podľa vlastných predstáv. Pomalým a plynulým pohybom naklonenou konvičkou začnite vytvárať obrazce na povrchu kávy. Najskôr odporúčame začať s jednoduchými motívmi. Potom sa len obklopte trpezlivosťou a smelo povýšte vaše bežné pitie kávy na umelecký zážitok.



Ako si vylepšiť rutinné pitie kávy? Nadobudnite zručnosti profesionálnych baristov aj na poli latte art. Zdokonaľte vaše cappuccino výberom pravých talianskych zŕn z Caffeitaliano a doprajte si pôsobivý zážitok z pitia kávy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz