AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Ako vybrať kávu: 3 dôležité faktory, ktoré vplývajú na chuť zŕn

Kúpa kvalitnej kávy je pre začiatočníkov vždy výzva. V pražiarňach stretnete personál, vyškolený k správnemu usmerneniu zákazníkov, pri nakupovaní v eshope vám pomôže zorientovať sa podrobný popis. V druhom prípade je podstatné vedieť, ako vybrať kávu na základe informácií od výrobcu. Pozrime sa na to, čo všetko viete vyčítať z obalu vašej obľúbenej kávy.

 

Druh kávových zŕn

V súčasnosti poznáme viac ako 100 druhov kávovníka. Najrozšírenejšie sú však dva z nich - Arabika a Robusta, ktoré tvoria približne 98% exportu na svete. Zrná rôznych druhov sa vyznačujú rozdielnymi vlastnosťami, ktoré možno pozorovať najlepšie v espresse - v jeho aróme, tele, chuti a dochuti. Pri kúpe zŕn si všímajte krajinu pôvodu a spôsob zberu - pomôže vám to porozumieť charakteristike kávy. Kvalitné zrná sú zbierané ručne, čím je zabezpečený zber výlučne čerstvých bobúľ. 

 

Pre skutočných gurmánov odporúčame špecialitu Bazzara Piacere Puro, starostlivo vybrané zrná Arabiky, ktoré očaria čistou kakaovou príchuťou s tónmi sušeného ovocia a dochuťou po čerstvých mandliach a vlašských orechoch.



Stupeň praženia

Praženie kávy dodáva zrnám osobitý ráz. Rozlišujeme tri základné stupne praženia - svetlé, stredné a tmavé

 

Svetlým pražením sa v svetlohnedých zrnách ponecháva prírodná chuť bobúľ, ako aj vyšší obsah kofeínu. Takto pražená káva je kyslejšia a zvyčajne má ľahšie telo. Uvarený nápoj zo svetlo pražených zŕn je svieži a pripomína prirodzený ovocný ráz čerstvých bobúľ. 

 

V stredne praženej káve sa snúbi kyslosť čerstvých zŕn s karamelizovanými tónmi - orieškovými, kakaovými až čokoládovými, ktoré vznikli pri dlhšom vystavení teplu. Káva je preto vyvážená a chuťovo komplexná. 

 lavazza_dolce_caffe_crema_zrnkova_kava_1kg_80arabica_20robusta_caffeitaliano

Vyskúšajte zrnkovú kávu Lavazza Dolce Caffe Crema, stredne praženú zmes z 80% Arabiky a 20% Robusty. Ponorte sa do jej plnej, no zároveň jemnej, aromatickej chuti a hodvábneho krémového tela.

 

Pri tmavom pražení ustupujú vlastnosti zŕn do úzadia na úkor karamelizovaných chutí tvoriacich hutnú, dymovú, horkú, ako aj sladkú chuť espressa s olejovými okami na povrchu. Pripravíte si z nich kávu s nižšou aciditou. Pražené tmavohnedé zrná sú ideálne na prípravu kávových nápojov s mliekom, ktoré dominantnú chuť kávy zjemní, avšak neprerazí.

 

Čerstvosť zŕn

Tejto téme sme sa sčasti venovali v predchádzajúcom blogu Ako pomlieť kávu na espresso, v ktorom upozorňujeme na význam čerstvo mletej kávy a nevyhnutnosť jej extrakcie v čo najkratšom čase po pomletí. Strata čerstvosti zŕn nastáva vo viacerých krokoch v ich spracovaní - najmä pri pražení a mletí. Kávové zrná by mali byť uskladnené vo vzduchotesnej nádobe aby nestratili svoj aromatický a chuťový profil. 

 

Pri kúpe kávy majte na pamäti, že sa v jej výslednej chuti stelesní niekoľko faktorov od pôvodu a odrody kávovníka, spôsobu zberu zŕn, stupňa praženia až po kvalitu balenia. U Vás doma si dajte záležať na správne pomletých zrnách a spôsobe prípravy nápoja. S ostatným sa obráťte na odborníkov v Caffeitaliano, vďaka ktorým je na Vašom stole najlepšia talianska káva.


Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz