AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Espresso 5-krát inak: Odhaľte druhy kávy na báze pravého espressa

Prečo je espresso taká veľká téma vo svete kávy? Nuž, je to podstata takmer všetkých kávových nápojov. Platí, čím kvalitnejšie espresso tvorí základ, tým je nápoj chutnejší.  

 

Doppio alebo ristretto? V oboch prípadoch si posedíte nad kávou, ktorej chuť vás rázne osloví. Avšak v oboch prípadoch rovnaké kávové zrná ulahodia trochu inak. Každá odchýlka v procese prípravy nápoja odkrýva iné farby chutí kávového profilu. Vychutnajte si profil vašej obľúbenej kávy voľbou správnej prípravy.

 

Doppio

Ide o dvojité espresso v jednej šálke, čo znamená, že extrakcia vodou prebieha cez dvojnásobné množstvo mletých zŕn ako v prípade štandardného espressa. Nespoliehajte sa na dielo náhody a ešte predtým, ako sa rozhodnete svojmu telu dopriať zvýšenú dávku kofeínu, zvážte aký chuťový profil chcete okúsiť v tomto 60ml nápoji. Pamätajte, najlepšie chutia čerstvé pražené zrná.

 caffeitaliano_Espresso-5-krat-inak

Ristretto

Ako pripraviť ristretto? A akú kávu na to použiť? Vzhľadom na to, že ide o chuťovo koncentrovanejší nápoj určite nie je namieste mávnuť rukou nad výberom kávových zŕn. Predsa len, ristretto obsahuje o polovicu menej vody ako klasika v podobe espressa. V tomto smere nesklame Lavazza Tierra Brasile Blend Arabica, 100% Arabika z organických plantáží v Brazílii. Tento typ kávy má v porovnaní s Robustou bohatšiu chuť, a v prípade zŕn z Brazílie sa v ristrette ponoríte do pôvabných kvetinových tónov.

 

Lungo

Keď nie doppio, tak lungo! Absurdná požiadavka niektorých „rekreačných kávičkárov”. Pravdepodobne vzniká zo skreslenej predstavy, že sa jedná o podobný nápoj. Čo má lungo spoločné s doppiom je rovnaký objem tekutiny v šálke - 60 ml. No na rozdiel od „dvojitého espressa”, pri príprave lunga pretečie mletými zrnami dvojnásobné množstvo vody. Jeho konzistencia je menej krémová a chuť je zvyčajne horkejšia vzhľadom na dlhšiu extrakciu.

 

Caffe americano

Za americkou kávou” v nápojom lístku sa skrýva pomerne jednoduchý nápoj - espresso doplnené horúcou vodou. Pomer kávy a vody 1:5 riedi chuť espressa v základe. Overený spôsob prípravy je horúcu vodu doliať do kávy podľa vlastnej chuti. Opačný postup, tzv. long black, neprináša pôžitok z espressa v podobe cremy, ktorá sa pri vlievaní kávy do vody rozplynie. Na prípravu kávy americano sa odporúča zvoliť silnejšie espresso, ktoré si v konečnom dôsledku vyladí každý po svojom. 

 

Cold brew

Žiadna ľadová káva, ale cold brew. Na rozdiel od bežnej kávy s ľadom sa tento nápoj pripravuje 12-24 hodinovou extrakciou v studenej vode. Pri takejto príprave je v káve prirodzene potlačená jej acidita a horkosť. Napriek tomu má cold brew výraznú chuť. V tomto nápoji vynikne káva s krémovou textúrou a dominantnou chuťou, ideálne s čokoládovým chuťovým profilom. Preto odporúčame siahnuť po Paraná Extra Bar, zmesi Arabiky a Robusty z Indie, Brazílie, Guatemaly a Kolumbie.


Príprava kávy niekedy pripomína alchýmiu. Rozmanité zmesi kávových zŕn či kreatívne prístupy v tvorbe nápojov rozvíjajú chuťový potenciál tradičného espressa. A to vám bezpochyby najlepšie pripomenie cold brew v lete na slnečnej terase. Akú kávu preferujete vy osobne? Vyberte si z našej ponuky prestížnych talianskych zrnkových káv.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz