AKCIA -20% NA ZRNKOVÚ KÁVU

Bezkofeínová káva: Ako si vybrať tú najchutnejšiu

Chutná bezkofeínová káva nie je samozrejmosť. Do procesu jej výroby vstupuje niekoľko činiteľov, ktoré vplývajú na to, ako nám vo finále zachutí.

Keď sa obhliadneme do histórie, ako býva pri objavoch zvykom, aj v prípade bezkofeínovej (dekofeínovanej) kávy išlo o náhodu. V roku 1905 počas prepravy kávové zrná zaplavila morská voda, ktorá z nich vymyla kofeín, no ponechala im chuť. Táto udalosť inšpirovala niekoľko hláv kávových spoločností k vytvoreniu nového produktu - bezkofeínovej kávy.

Dnes sa jej výrobou zaoberá aj legislatíva Európskej únie, ktorá určuje maximálny obsah kofeínu v bezkofeínovej káve na 0,1 % v pražených kávových zrnách (v porovnaní s ich celkovou hmotnosťou) a 0,3 %  v instantnej káve. 

 

Ako sa táto káva vyrába a koľko kofeínu obsahuje?výroba bezkofeínovej kávy zelené zrná

Existuje niekoľko metód výroby dekofeínovanej kávy. Všeobecne sa pracuje so surovými zelenými zrnami, ktoré sa zohrejú a namočia do zmesi vody s organickým rozpúšťadlom (napr. metylénchlorid, etylacetát). Opakovaným premývaním zŕn sa minimalizuje ich obsah kofeínu (obvykle 97%). Potom sa rozpúšťadlo s naviazaným kofeínom odstráni. Zrná sa umyjú a naparia, aby sa odparili všetky použité kvapaliny. Takto upravené zrná si zachovajú väčšinu svojich vlastností, avšak sa stáva, že niektorí konzumenti referujú o miernom chemickom odtieni, ktorý káve nepristane.

 

Ďalším spôsobom je Švajčiarska vodná metóda - odstránenie kofeínu horúcou vodou, parou a filtrom s aktívnym uhlím. Nepoužívajú sa v nej žiadne rozpúšťadlá. Kofeínový roztok, vzniknutý pri namáčaní, sa precedí cez aktívne uhlie, ktoré zachytí takmer všetok kofeín. Nevýhodou je, že pri namáčaní zŕn sa zníži prenikavá aróma kávy, a preto je táto metóda vhodnejšia pre zrná s pestrejším aromatickým profilom.

 

Po dekofeinizácii sa kávové zrná opražia a následne sú pripravené na tvorbu obľúbených kávových nápojov.

 

Ako si vybrať tú najlepšiu bezkofeínovú kávu

Pri výbere sa treba zamerať na farbu, arómu a chuť. Tieto vlastnosti sa môžu od bežnej kávy výrazne líšiť. Nekvalitná bezkofeínová káva je v tomto ohľade výrazne slabšia. Navyše, po necitlivom chemickom spracovaní môže nepríjemne prekvapiť neprirodzenou pachuťou po rozpúšťadlách použitých pri jej výrobe.

 

Odporúčame sa pri výbere bezkofeínových káv informovať o metóde dekofeinizácie a obzrieť sa po recenziách zákazníkov. Za nás vyberáme zrnkovú kávu  Borbone Miscela DEK, zmes Arabiky a Robusty so smelou chuťou a krémovým telom. Výborné ohlasy zaznamenávame aj v prípade kávy Paraná Espresso Italiano, 100% Arabiky s hustou, horkou crémou a karamelovou arómou s nádychom čokolády a vanilky.



Hľadáte chutnú bezkofeínovú kávu? V Caffeitaliano spolupracujeme výlučne s overenými dodávateľmi vybraných značiek. Vyberte si z našej ponuky kvalitných bezkofeínových káv.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz